Kan ik de PVC Click vloer zelf installeren?

PVC click vloeren zijn een populaire keuze voor doe-het-zelvers dankzij hun eenvoudige installatieproces. In deze blogpost leggen we uit hoe je zelf PVC click vloeren kunt leggen, met tips voor een succesvolle installatie.

Voorbereiding van de Ondervloer
Voordat je begint met het leggen van de vloer, is het belangrijk om een vlakke, schone en droge ondervloer te hebben. Verwijder alle oude vloerbedekking, zorg ervoor dat de ondervloer vrij is van vuil en stof, en controleer op oneffenheden. Gebruik een egalisatiemiddel indien nodig om een volledig vlak oppervlak te creëren.

Benodigde Materialen en Gereedschappen

 • PVC click vloerpanelen
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Verstekzaag of laminaatsnijder
 • Rubberen hamer
 • Aanslagblok

Stapsgewijze Installatie

 1. Beginnen bij de hoek: Begin de installatie in de hoek van de kamer en werk van links naar rechts. Zorg ervoor dat de groefzijde van de planken richting de muur wijst.
 2. De eerste plank plaatsen: Plaats de eerste plank in de hoek met de groefzijde tegen de muur. Gebruik afstandsblokjes om een kleine opening tussen de muur en de vloer te laten voor uitzetting.
 3. Planken aanklikken: Neem de volgende plank en klik de korte zijde in de reeds gelegde plank. Klop voorzichtig met de rubberen hamer en het aanslagblok om de planken stevig aan elkaar te klikken.
 4. Eerste rij voltooien: Herhaal dit proces totdat de eerste rij voltooid is. Meet en snijd de laatste plank in de rij op maat om in de ruimte te passen.
 5. Volgende rijen leggen: Begin de volgende rij met het afgesneden stuk van de laatste plank van de vorige rij om een verspringend patroon te creëren. Klik de lange zijden van de planken samen en werk rij voor rij tot de hele vloer gelegd is.
 6. Laatste rij: Voor de laatste rij moet je mogelijk de planken in de lengte snijden zodat ze passen. Zorg opnieuw voor een kleine opening bij de muur voor uitzetting.

Afwerking en onderhoud
Nadat alle rijen zijn gelegd, verwijder je de afstandsblokjes en installeer je plinten om de openingen te bedekken. De vloer kan direct na de installatie in gebruik worden genomen. Voor onderhoud, veeg of dweil de vloer regelmatig met een geschikt schoonmaakmiddel voor PVC vloeren.

Conclusie
Het installeren van PVC click vloeren is een eenvoudig en bevredigend project voor elke doe-het-zelver. Met de juiste voorbereiding en gereedschappen kun je een mooie en duurzame vloer leggen die jarenlang mee zal gaan.